Monday, October 09, 2006

TUNGA RETT I MUNNEN - SOON OG OMEGNS VEL

"Same procedure as last year" er beste karakteristikken av brevet 28.9.06 fra vellet til Borgconsult med "Uttalelse til foreløpig forslag til reguleringsplan for området ved Kiwigården, Viktoriagården og Huitfeldtgården i Son.", publisert i Lokalmagasinet 9.10.06. Leksen fra Son havn nord er at reguleringsplanen forteller lite om arkitektoniske utføring. På Son havn nord ble planen sukret med tegninger av vakre hus med saltak, og endte opp med blokker med flatt tak og bastardtak.

På denne bakgrunn er det mildest talt underlig når vellet uttaler om forslaget til Kiwi reguleringen:

"Vellet er derfor fornøyd med at planforslaget i utgangspunktet viser vilje til tilpasning, slik at man ikke får en gjentagelse av de arkitektoniske misèreen på Son Havn Nord og Son Marina. Vellet er også tilfreds med at det som vedlegg til plankart og bestemmelser er utarbeidet situasjonskart, snittegninger og perspektivtegninger som viser en mulig utforming av bebyggelsen. Dette gir større mulighet for å forstå konsekvensene av planforslaget, da bare reguleringskart med planbestemmelser ofte er vanskelig å forstå for folk flest, - og for politikere."

"Situasjonskart, snittegninger og perspektivtegninger" er ikke verd papiret de er tegnet på når det gjelder utformingen av den endelige bebyggelsen. For det første ligger det åpenbart betydelig prutningsmonn i Borgconsults forslag til reguleringsplan, en felle vellet har gått rett i ved be om at "Høyden (må) reduseres til to hele etasjer og en loftsetasje uten knevegg." Det er overhodet ingen fordel for Son å få en bebyggelse som er høyere enn i dag. Ved å legge behandlingen på Son havn nord til grunn, kan vellet fort sitte igjen med tre etasjer med flatt (batard)tak.

Selv om vellet med ny ledelse tok seg betydelig opp i kampen mot blokkene på Son havn nord, er det viktig å huske at vellet i behandlingen av byggesøknaden i april 2005 bare hadde kosmetiske innsigelser. Hvis vi ikke skal ha reprise på Son havn nord "arkitektoniske misèreen" må vellet ta silkehanskene av, og tale klart og tydelig fra første stund.

Følgende eksempler fra brevet til skrekk og advarsel:

1. "Området som foreslås regulert, framstår i dag delvis som ustrukturert og lite sammenhengende, delvis med bebyggelse av mindre verneverdi." Sons sjarme karakteriseres nettopp ved en ustrukturert og lite sammenhengende (småskala)bebyggelse, som har vokst frem gjennom flere hundre år. Kiwi illustrasjonen viser oss en frisert kjønnsløs tuja bebyggelse som bare har som formål eiernes ønske om profitt, og som dermed må avvises i sin helhet som diskusjons grunnlag. Jeg vil sterkt advare vellet mot (helt unødvendig) å karakterisere dagens bebyggelse som " av mindre verneverdi". Kiwi gården er i ferd med å falle sammen helt av seg selv. Eiernes ønske om å rive Viktoria gården er et godt forhandlingskort som ikke må spoleres ved å karakterisere den som mindre verneverdig, dessuten representerer også den sin tid. Dersom vellet tenker på kjølebygningene til meiereit begynner enigheten om hva som er verneverdig virkelig å rakne. At vellet heller ikke viser omsorg for de få gjenværende (etter kommunens uforståelige hugst) flotte trærne antar jeg er en trist forglemmelse.

2. "Soon og Omegns vel ser altså positive og mindre positive sider ved det foreløpige reguleringsforslaget, men regner med at det ved omarbeiding og reduksjon i dimensjoner kan bli akseptabelt. Soon og Omegns Vel vil arbeide for det." Eiernes forsøk på å omgå byggeforbudet i strandsonen må i stedet kontant avvises i sin helhet. Vellet bør kreve at eventuell endring av gjeldende reguleringsplan (som ble utarbeidet så sent som i 1986 i samråd med vellet!) gjøres av kommunen selv. Å behandle private reguleringsforslag i strandsonen er som å gi en viss mann lillefingeren.

Som kjent kan det være vanskelig å lære av andres feil. Selv om dagens ledelse av vellet kom sent inn i Son havn nord saken, er det ingen unnskyldning for å gjenta tabbene. Ombyggingen av Huitfeldt gården, utvidelsen av Kiwi butikken uten tillatelse og utseende på eiernes eiendommer i Moss gir ingen signaler om forbedring av Sons miljø gjennom det fremlagte forslag til reguleringsplan.