Sunday, December 24, 2006

UTBYGGINGSAVTALER - RÅDMANNENS FREKKHET

Med frist 12.1.07 har Vestby formannskap sendt på høring forslag til utbyggingsavtaler i Vestby kommune. I forslaget heter det:



"Stortinget har vedtatt (1.7.06) endringer i Plan- og bygningsloven som begrenser kommunenes muligheter til å avtale ulike former for bidrag til infrastruktur i forhold til hvordan rettstilstanden var før de nye lovbestemmelsene trådte i kraft. Den vesentligste endringen i hva som kan avtales i en utbyggingsavtale, er at det nå er forbud mot å avtale bidrag til sosial infrastruktur."



Formuleringen er åpenbart et forsøk på å legitimere kommunens utbyggingsvtaler gjennom mange år, hvor utbyggerne (les huskjøperne) har påtatt seg å betale for skoler, barnehager med mer. Infrastruktur som kommunen er forpliktet til, og som huskjøperne derfor betaler på nytt gjennom skatteseddelen. Slike utbyggingsavtaler, som i følge ordfører Tom Anders Ludvigsen (Moss Avis 14.12.04) er "En glimrende ordning", var ulovlige også før lovendringen.



Forhistorien til lovendringen er som følger: Mindretallsregjeringen Bondevik fremmet i 2004 lovforslag om å tillate utbyggingsavtaler som tilgodeser sosial infrastruktur, dvs "Vestby avtaler", som på det tidspunktet var ulovlige. (Ellers var det ingen hensikt å fremme lovforslaget.) I Stortinget ble forslaget nedstemt, fordi det innebar at innbyggerne i så fall ville betale to ganger for kommunal tjenester. Flertallet i Stortinget vedtok å opprettholde forbudet mot utbyggingsavtaler som tilgodeser generell kommunal infrastruktur.



"Rettstilstanden" var dermed motsatt av hva rådmannen beskriver i forslaget. Kommunens utbyggingsavtaler, på over 50 mill, som ordføreren ynder å skryte av (" Jeg håper ikke stortinget tar fra kommunene denne muligheten"), var ulovlige da de ble inngått, og er altså fortsatt ulovlige. I parentes bemerket burde det være unødvendig å be Stortinget om å behandle et forslag hvor borgerne skal betale to ganger for samme tjeneste.



Vestby kommune er et godt eksempel på hvor galt mann kommer ut med utbyggingsavtaler. Kommunen får en direkte konkret økonomisk interesse i utbyggingen som ikke bare påvirker, men styrer reguleringsprosessen på bekostning av fellesskapets verdier, jfr Son marina og Son havn nord. Dernest stimulerer utbyggingsavtaler til en uforsvarlig befolkningsvekst, i det kommunen ikke er alene om å finansiere infrastrukturen for nye bolig felt.



Konkret bør kommunestyret:

* · Annullere utbyggingsavtaler inngått på prosjekter som ikke er startet

* · Si nei til fremtidige utbyggingsavtaler

* · Ikke behandle nye utbyggingsprosjekter før kommunedelplaner og kommuneplan er vedtatt