Friday, January 13, 2006

Om utbyggingene på Son havn nord og Son marina

Statsminister Jens Stoltenberg Jeg viser til Regjeringens vedtak ved Miljøvernministeren om å stoppe Kjell Inge Røkkes bygg på Konglungen i Asker. I den anledning uttalte Helen Bjørnøy til VG 12.1.06:


”Det er uheldig at kommuner som er i prosess med reguleringsplaner, inngår avtaler med enkeltpersoner innenfor pressområder som reguleringsplanen skal gjelde for.”

For Son havn nord inngikk Vestby kommune avtale om salg med Coop før reguleringsplanen var ferdig. På Son marina ble utbyggingsavtale med Birkelunden invest as inngått før reguleringsarbeidet ble påbegynt. Vestby kommune har dermed opptrådt i strid med Miljøvernministerens avvisning av ”avtaler med enkeltpersoner” før regulering.


Eksisterende bygg på Røkkes eiendom kunne trekke i retning av å godkjenne nybygget, men ble ikke tillagt avgjørende vekt av Bjørnøy. Når det gjelder Son havn nord må den regnes som ubebygget. På Son marina skal verneverdige og kulturhistorisk verdifulle bygninger fra Sons langvarige og viktige båtbygger epoke rives.

I tillegg kommer at Son havn nord er del av Son sentrum, og marinaen ligger mellom to offentlig eide badestrender, den ene nylig kjøpt for fire millioner statlige kroner. Dette i motsetning til Røkkes eiendom, som ligger sammen med andre privat eiendommer uten tilknytning til offentlige badestrender. Eiendommene i Son er dermed ”pressområder” i langt større grad enn Røkkes eiendom på Konglungen i Asker.


Det er først når man ser på bygningsmassen at forskjellen tar helt av. Røkke skal bygge 700 kvm 50 meter fra sjøen, mot Vestby kommunes tillatelse til 15.000 – femten tusen – kvm, til dels ut i sjøen på peler!

Akershus fylkeskommunen har uttalt seg svært negativt om Vestby kommunes reguleringsplaner i Son.

Når Vestby kommune på denne måten vil ramme inn Sons historiske småskala trehus bebyggelse med fire etasjers boligblokker, og hotell i betong på 6.000 kvm i sjøen på peler, blir Kommunalminister Åslaug Hagas uttalelse samme dag i Aftenposten særlig interessent:

”Jeg vil gjerne ha større oppmerksomhet rundt stedsutvikling i Norge”.

Erling Okkenhaug i Allgrønn uttaler om den planlagte bebyggelsen i Son:

”Vi er inne i mange byer rundt om i Norge, men det som skjer i Son er kanskje noe av det groveste jeg har sett.”

Protestlistene har samlet 3.500 underskrifter, hvilket betyr nesten alle voksne innbyggere i Son, jfr www.mer-soon.org og www.stans-coop.no.

Lokalavisene har flommet over av protester, hvorav jeg vedlegger som typisk eksempel en kommentar fra professor Steinar Christensen i Moss Avis 28.12.05, og min egen blogg på hcaakre.blogspot.com.

På denne bakgrunn tør jeg be Regjeringen omgjøre Fylkesmannens godkjenning av 5.1.06 av Vestby kommunes reguleringsplan for Son marina, og Fylkesmannens behandling av byggesøknad og reguleringsplan for Son havn nord.

Gode kommunikasjoner mot Oslo gjør Son til en betydelig regional ressurs for allmennheten behov for opphold og aktivitet i strandsonen. Den unike og vel bevarte historiske trehus bebyggelsen må regnes som en nasjonal ressurs, og som et godt grunnlag for økoturisme og rekreasjonsområde for fritidsbåter. En avvisning av reguleringsplanene vil ytterligere forsterke signaleffekten om vern av strandsonen.

Son, den 13.1.06 Hans Chr Aakre