Thursday, December 29, 2005

Coops triste sorti fra Son

Høyre, SV, SP og FrP sørget for å stoppe blokkene på Son havn nord i møte i planutvalget 12.4. Formelt er saken utsatt til fylkeskommunen har gitt sin uttalelse. Reelt er det satt bom for Coops prosjekt, som vi ser det i dag, og mest sannsynlig for Coop i Son havn nord i det hele tatt.

Avgiftssaken og Sletta butikken har beredt grunnen for et dramatisk skifte, ikke i opinionen, men hos politikerne. EuroPark saken vist hvor vi havner når administrasjonen får fritt spillerom. I Sletta saken tok politikerne makten tilbake, de kom på linje med velgernes syn, og ikke minst velgernes behov.

Blokkene til Coop blir verken pene eller småhusaktige, uansett hva fylkeskommunen måtte mene. Uansett hvor mange arkitekter Coop bruker, kan aldri 59 boliger med bilparkering på taket, med eller uten butikk, bli estetisk tilfredsstillende for det nye politiske flertallet i Vestby kommunestyre.

Det som velgerne har gitt klart uttrykk for i over et år, har politikerne tatt inn over seg. Vi er vitne til en irreversibel prosess, eller på godt norsk, Coops prosjekt har passert ”the point of no return”. I Son var alle blide og takknemlige i dag.

Smiths venner presterte det kunststykke å komme ut av Østre Bolærne med både økt anseelse og økonomisk gevinst. De reforhandlet i forståelse av de samfunnsmessige behov som var krenket, ved kjøpet av forsvarets eiendom. Det forbrukereide Coop fremstår i dag som en kortsiktig profitør uten ære. Foran en kommune som hadde solgt bestemora si om det var mulig, presset de sitronen til den sprakk. Vestby politikerne gjør ikke flere feil nå. Coop sitter på en 20 millioner kroner parkeringsplass, og de fortjener det så inderlig.

Som medlem av både Coop og statskirken, avstår jeg gladlig min del av Son havn nord til en fremtidig kirke. Tilgivelse kan som kjent ikke kjøpes, men da hadde det til slutt vært en slags mening med det hele….