Thursday, December 29, 2005

Coop og Son har felles interesser!

Kjære Coop Norge. Som nabo til det kommende bygget i Son havn nord, tidligere ansatt i Kooperasjonen og medlem, undrer jeg meg om Coop har tenkt gjennom de økonomiske og etiske sider ved engasjementet. De håpløse grunn forholdene, og oversvømmelsen av tomten under de årlige stormfloene er velkjent, og taler sterkt mot å bygge i havna.

Boplikt og utsikt er to andre vesentlige ulemper ved salg av leilighetene:

· Boplikten i Son innebærer at leilighetene bare kan selges til fastboende. Kjøpere som måtte ønske en ferieleilighet, eller en leilighet for utleie, er utelukket. Begrensingen i adgangen til salg, som følge av boplikten, er en ulempe for bankene ved finansieringen. Pantet er ikke fritt omsettelig.

· Utsikten fra leilighetene blir ut over en av Norges største opplagsplasser for lystbåter. En båtopplagsplass er aldri noe vakkert syn, heller ikke opplaget i Son. Største del av året betyr dette 1.000 båter med presenninger som flagrer, fall som slår i rigger og en kakofoni av kjedelige presenning farger. Som sommer leilighet kanskje, selv om utsikt til båter i ni flytebrygger heller ikke er spennende, for annet enn spesielt interesserte. Uansett kan ikke leilighetene omsettes som ferieboliger

Selv om Coop regner med å selge 60 leiligheter, med boplikt og utsikt til en opplagsplass, til en høy pris (hvilket skal være godt gjort), har saken en etisk side. For å få 20 mill for tomten har Vestby kommune tillat en ekstrem utnyttelsesgrad. Dette kan kommunen gjøre fordi den er både reguleringsmyndighet og eier. De planlagte bygningene er helt ute av balanse i Son. Trafikkbelastningene som 60 boliger og en butikk medfører, vil sprenge veinettet. Finner Coop det riktig å ødelegge et helt lokalsamfunn, for å hente en rask gevinst?

Tomten Coop bygger på, er den eneste gjenværende åpne plassen i sjøfronten. Coop kjenner til 100 meter byggeforbudet, kampen om Østre Bolærne, Sjøfartsmuseets salg på Bygdøy, med mer. Tomten er i dag til allmenn bruk, og til nylig, som hardt tiltrengt opplag for Son båtforening om vinteren, og parkering om sommeren. At en desperat kommune, for å oppnå kortsiktig profitt, vil selge fellesarealer, betyr ikke at Coop som en forbrukereid organisasjon, bør følge opp. Kjære Coop, i et større perspektiv kommer det ikke noe godt ut av å privatisere strandsonen. Coop er uønsket på eiendommen av en samlet lokalbefolkning. Vi er Coops kunder og medlemmer i dag og i fremtiden. Det er vi som skal leve med bygningene deres. Å opptre i strid, og på kollisjons kurs, mot en samlet lokalbefolkning, er i beste fall uetisk, i verste fall direkte økonomisk dumt.

Løsningen på konflikten ligger i å se at Son og Coop har felles interesser i at Coop etablerer seg utenfor havna, for eksempel på Sletta/Grevlingen. En butikk her vil få samme posisjon som Drøbak city har for Drøbak, og Mosseporten for Moss. Den vil ligge sentralt for kundene, og få gode arealer for infrastruktur.