Thursday, December 29, 2005

COOPS ARROGANSE

Moss Avis refererer 13.9.05 en børsmelding fra Veidekke om at de har inngått avtale på 100 mill kr med Coop for utbyggingen på Son havn nord, altså før Fylkesmannen har rukket å se på klagene på blokkene, og langt mindre truffet vedtak. Det er arrogant og respektløst overfor Fylkesmannen å inngå en avtale som forutsetter at klagene ikke tas til følge. I det minste burde Coop ventet til spørsmålet om oppsettende virkning var avgjort.

I Coops øyne er Fylkesmannen tydeligvis en marionett og formalitet, hvis ikke Fylkesmannen underhånden har gitt klarsignal. I Son havn nord saken er absolutt ingenting egnet til å forbause lengre. Mandag 12.9 satte gravemaskinene i gang med å fjerne lunden av bjerketrær i Siriruds ”slum”. For så vidt føyer Veidekke avtalen seg pent sammen med Coops salg av leilighetene før regulerings plan var endelig vedtatt, og dermed før kommunen hadde gitt tillatelse til å bygge blokkene. Veidekke avtalen omfatter også forretnings delen, som Coop ikke engang har søkt om å få bygge.

Blokkene og utbyggingen på Son havn nord og marinaen er en katastrofe for Son, og hele regionen, i generasjoner. Som dagligvare kjede har Coop slått inn på en farlig vei, jfr uttalelsen fra administrerende direktør Claus Sonberg hos Burson-Marsteller til Aftenposten, ironisk nok samme dag som Veidekkes børsmelding:

Det verste et selskap kan gjøre er å skuffe forbrukerne eller kundene sine i forhold til forventingene de har til etikk og samfunnsansvar. Dette har blitt stadig viktigere for Norske og internasjonale selskaper, og er helt avgjørende for deres lønnsomhet. Selskapene straffes hardere dersom det stilles spørsmål ved etikken enn hvis det for eksempel er noe galt med produktene.

Den største, og mest langvarige reaksjonen, kommer når blokkene reiser seg, og innbyggerne ser dimensjonene i prosjektet. Derfor er det viktig for Coop at Fylkesmannen stopper vandaliseringen.