Thursday, December 29, 2005

En (Ris)bråte med feil.

Parkeringsavgift i Son hadde ikke vært mulig uten at Kiwi kjøpmann Ola Risbråte og tømmermester Tom Brøsholen hadde stilt parkeringsplasser til disposisjon for kommunen og Europark. Dersom Risbråte/Brøsholen hadde fortsatt med fri parkering på sine eiendommer, hadde vi ikke hatt noe Europark i Son! For det første har vi kommunens egne ord for at kommunen var avhengig av å få med Brøsholen/Risbråte i opplegget for å gjennomføre avgiftsparkering. For det andre er det innlysende at med 50 % av parkerings areal i Son holdt utenom parkometeret, ville ingen parkere på avgiftsbelagt plass. I stedet for kortsiktig profitt skulle Brøsholen/Risbråte stilt seg lojal med befolkningen i Son – og alle andre næringsdrivende – og avvist hele parkeringsavgiften.

Ola Risbråte er styremedlem i Son Næringsforening. Samtidig som han inngår avtale med Europark, går foreningen han er med på å lede, til rettssak mot kommunen på grunn av den samme parkeringen! Kiwi kjøpmannen har falt sine egne kunder, nærings kollegaer og interesse foreningen han er med å lede, i ryggen.

I disse dager er det et år siden Ola Risbråte på samme måte falt nabo(kund)ene i ryggen. Kiwien ble doblet med nytt varemottak - uten tillatelse. Begge deler til betydelig ulempen for naboene i Sagaveien, og eiendommene i Kolåsveien. Ola Risbråte har selv i Moss Avis redegjort for at utvidelsen av butikken var ”avklart” med kommunen. I praksis var derfor Kiwi kjøpmannen klar over at byggearbeidene hans var ulovlige, bygningsloven kjenner ingen tillatelse gjennom ”avklaring”, uten nabovarsel eller kommunal behandling. Nye Kiwi går i disse dager inn i sitt andre år, - fortsatt uten kommunal tillatelse.

Som nabo kan jeg forsikre om at verken Risbråte eller hans personale på noen måte har forsøkt å minke ulempene, faktisk heller tvert imot. Dette gjelder elementære tiltak som å få lastebilene til å slå av motoren under lossing, og å begrense trafikken før åpningstid. Mineralvann bilen trenger ikke komme kl 0700!

Ved den ulovlige utvidelsen av butikken okkuperte Kiwien hele nabolaget. Ved å samarbeide med Europark deltar Kiwien i en følt okkupasjon og frihetsberøving av hele Son sentrum. Etter omstendighetene kommer kommunen garantert til å gi Kiwien tilgivelse for den ulovlige utvidelsen. Spørsmålet er om kunden vil være like tilgivende med Kiwiens avgjørende støtte til Europark…