Sunday, January 23, 2011

HYTTEADELEN PÅ LAKSA

Laksa Vel ved styreleder Bente Heuch har avgitt uttalelse til kommunedelplan for Son, publisert i LM 27.4.09. Av uttalelsen fremgår at hytteeierne på Laksa motsetter seg en kommunal småbåthavn vest og syd for skjæret, og gir anledning til en analyse av de samfunnsmessige følgene av hytter contra båter.

Mens en hytte opptar plass, i dette tilfelle for en del i strandsonen, enten den er i bruk eller ikke, opptar en båt bare plass når den er ankret opp, for å frigjøre plassen med en gang båten seiler videre. En småbåthavn er dermed en miljøvennlig og ressursbesparende form for friluftsliv, heller ikke lang reisevei med bil eller fly.

Båtene må ha en hjemmehavn, og det er ganske arrogant av en liten gruppe hytteeiere å motsette seg tilrettelegging for at hundrevis av familier skal få den samme (hytte)gleden - på sjøen. I kjent stil anfører hytteboerne vikarierende motiver for å gå i mot en småbåthavn. Det mest spesielle er kanskje behovet for brisling steng, som ikke har vært sett i fravannet ved Laksa de siste 25 år. Hvis hendelser som inntrer tre til fire ganger pr hundre år står i veien, er det mange hytteprosjekter som ikke burde vært realisert.

Hytteadelen kjennetegnes ved at de enten har arvet hytten eller, som med hytter i strandsonen, har så mye penger at de har kunnet kjøpe. Uansett er hytter i strandsonen et begrenset gode. Samfunnet bør derfor legge til rette for at vår vakre kyst kan brukes gjennom et aktivt båtliv.


 


 


 

Dessuten vil en småbåthavn mot Laksa gi anledning til flytting av B brygga og knytte småbåthavna til Son med en bro fra moloen.

I utgangspunktet er forslaget om havn på Laksa siden meget godt, spørsmålet er bare hvor mye eiendomssjef Tjernsbekk og havnesjef Finstad med havnekomiteen klarer å rote dette til. Bygd på erfaringene fra Son havn og Spa havna er det ikke spørsmål om det går galt, bare hva som går galt. I Vestby kommune er det blitt en hovedsak å unngå fagkunnskap til fordel for ufaglært synsing.