Sunday, January 23, 2011

ESTBY KOMMUNES ØKONOMI ER VELGERNES ANSVAR

V

Ved ordførerskiftet i 1999 var kommunens gjeld 200 mill. Etter åtte år med Ludviksen som ordfører steg den til vel en milliard, og er nå på halvannen milliard.Son og Grevlingen skoler ble bygget mer enn dobbelt så dyrt som nødvendig, med samme standard. Ludviksen var formann i byggekomiteen begge steder. Næringsutviklingen, som i realiteten er lagerbygg, er ute av økonomisk kontroll, og har dessverre aldri vært det. På tross av utallige oppfordringer har posisjonen aldri fremlagt regnskap for "næringsselskapet", dvs om kommunen subsidierer etableringene og om lagerbyggene er gjøkunger i kommunekassa. Leien for service huset i havna overstiger inntektene, dvs kommunen betaler for gjestende båter, osv osv.

Hvordan kan det ha seg at velgerne i valg etter valg styrer kommunen mot økonomisk ruin? Ved neste års kommunevalg har det ingen hensikt å stemme. Koalisjonen Frp, H og Ap vil uansett ha flertall.

Syd i bygda står heller ikke Sp eller Krf sterkt etter at John Arne Kjenn meldte forfall til det avgjørende Son havn nord møtet, og varerep fra Krf lot seg true til å stemme med Ap. Hvem har bruk for politikere og partier hvor kameratskapet med orføreren går foran hensynet til velgerne, eller politikere som ikke ståroppreist når det er mest bruk for dem?

Undertegnede har emigrert i midlertidig eksil i båt til Aker brygge i Oslo. Den direkte foranledning var "vinterstengingen" av havna (som ikke gjaldt Sjøskolen, fiskerne eller andre med bedre forbindelse til eiendoms- og havnesjef. At Findstad raskt konverterte havna til sitt private varetektsfengsel gjorde ikke saken bedre.

Liggende med båten midt på lysløypa på Aker brygge får jeg jevnlig spørsmål om støy kvelds og nattetid. Da svarer jeg som sant er at det ikke er noe problem. Som nærmeste nabo til puben i Son kan jeg underskrive på at bråket der til tider var uutholdelig. Kommunens kontroll med sjenking og åpningstider var (og er?) helt fraværende. Søpplet foran Kiwi fløt i helgene. På Aker brygge tømmes søppelkassene (som er tallrike) kontinuerlig og et tallrikt vekterkorps med hyppige poliipatruljer og overvåkingskameraer sørger for at alle kan hygge seg uten å bliplaget, eller plage andre.

Så lenge kommunen har nye eiendommer å selge, og nye momsrefusjoner på inntektssiden, kan den pryramide baserte økonomien fortsette.

Det er sagt at men kan lure en mange ganger, men mange bare en gang. Når det gjelder Vestby velgerne er det tydelig at de kan lures mange ganger, periode etter periode.