Monday, April 02, 2007

KIWI UTBYGGINGEN I SON

I kjent stil, blendet av fine planer og skisser, hoppet formannskapet, vel- og næringsforeningen på Kiwi/Huitfeldt utbyggingen uten motforestillinger. Her kommer svar på spørsmål de ikke stilte.

Vestby kommune uttaler i brev av 5.3.05 "Eiendommen er regulert til spesialområde bevaring og omfattes av reguleringsplanen for Son Indre. Dette innebærer at sentrale myndigheter skal høres i alle byggesaker." Vi ser en reprise på Son marina saken, Son havn nord, Husjord låven og brannøvelsen på et av Vestbys eldste hus. Det sentrale myndigheter ikke vet, kan kommunen benytte fullt ut. Igjen skal kommunen kjøre saken så langt at uvitende "sentrale myndigheter" blir stilt overfor et fait accompli, og skal bøye seg for lokaldemokratiets vilje. Er de nye balkongene på Huitfeldt gården, og vinduer og dører, virkelig godkjent av "sentrale myndigheter", eller er dette også en floskel kommunen bruker etter forgodtbefinnende, og i vert fall ikke for kommunens egen virksomhet. Kommunen bør definitivt sende en forespørsel om Kiwi utbyggingen raskets mulig til "sentrale myndigheter".

For å sikre byggene mot ti års flommen, må grunnen heves med over en meter, dvs. til midt på inngangsdøren på dagens Kiwi. Kaifronten vil bli høyere enn dampskipsbrygga, Meierihagen blir liggende under en jordvoll og Sagaveien blir en lokal variant av en amerikansk canyon, med bratte vegger på begge sider. Alternativt får naboene oppfyllingen langt opp på husvegger og inngangsparti. Har formannskapet og foreningene tenkt på hvordan en oppfylling praktisk skal løses?

Utbyggernes forslag om å plassere de høyeste husene i front mot sjøen er dårlig stedstilpasning til Son. Det bør være nok å vise til strekkode diskusjonen rundt bebyggelsen i Bjørvika, Oslo. Som Oslo ligger Son som et atrium som faller mot sjøen. Bebyggelsen mot sjøen bør derfor være lavest mulig, les: helst åpent landskap. Høye bygninger i sjøfronten sperrer den bakenforliggende bebyggelsen inne. Kiwi forslaget reiser en mur av bygg mot sjøen, som ikke tjener annen hensikt enn å gi utbyggerne høyst mulig pris.

Eier av Kiwi, Ola Risbråte, er nabo til Son marina, og årsak til at hotellet og boligene fikk flate tak. Med saltak ville han mistet utsikten. Da er det lite konsistent, og temmelig spesielt, å presentere Kiwi med saltak, som vil ta utsikt fra naboene i Sagaveien. Dagens Kiwi bygning har hatt flatt tak i 50 år, forretningsbygget og boligblokkene til Coop har flate tak, likeså naboen over Huitfeldt gården. 

Saltak på det nye Kiwibygget blir uansett en arkitektonisk anomali, nærmest en samling kosmetiske sukkertopper, uten annen funksjon enn å kamuflere butikkens flate tak. Enten må utbyggerne gå ned en etasje, eller reguleringsforslaget må åpne for flate tak. Kiwiens løfte om å bygge som "Bryggene i Bergen" hørte vi siste fra Coop, og viste seg, den gang som nå, å være ren skjær bløff. Mange etasjer er viktigere enn saltak.

Nå har Son allerede et ledig forretningsbygg, ex Coop på Son havn nord. Løsningen på Kiwi kabalen ligger klart i dagen. Coops direktør Opheim og Kiwis Risbråte nekter å snakke sammen, langt mindre å samarbeide. Ordfører Ludvigsen i Vestby kommune, sammen med "sentrale myndigheter", bør derfor snarest kreve samfunnsansvar av toppene i begge kjedene, og at de lytter til kundenes ønske. Coops bygg er innflytnings klart, og Son kan ha en ny Kiwi og en ny sjøfront denne sommeren, like før valget…