Saturday, January 07, 2006

SON HAVN NORD - NÅ ELLER ALDRI

Soon og omegn vel har satt i gang underskriftskampanje mot utbyggingen på Son havn nord. Det er veldig bra, fordi ordfører Ludvigsen i Vestby kommune, til kjedsommelighet, har gjentatt at motstanden mot blokkene på Son havn nord er begrenset til en håndfull personer.

I tillegg til en velfylt medlemsliste i vellet, er det viktig med en vellykket og omfattende underskriftskampanje, fordi:
Þ Fylkesmannens juridiske klagebehandling ikke foregår i et vakuum. Sterke samfunnsmessige hensyn trekker i retning av å gi tillatelse. Coop trenger sårt til den forventede mange million gevinsten, og et avslag på byggingen vil i beste fall skape mye forvirring for Vestby kommune. En stor underskriftsliste vil styrke Sons interesser i saksbehandlingen, og være en viktig motvekt.

Þ Plan- og bygningslovens krav ”til samråd og medvirkning” er åpenbart brutt dersom en stor del av befolkningen i Son protesterer på utbyggingen. Hele hensikten med lovens system er at lokalsamfunn skal utvikle seg i pakt med innbyggernes ønsker. Et prosjekt uten lokal støtte har åpenbart ikke gitt innbyggerne anledning til ”samråd og medvirkning”.

Þ Å trosse en bred folkelig opinion er problematisk, både for Fylkesmann og Coop. Selv ikke en iherdig skriver av leserbrev, eller en iherdig formann i vellet, gjør synderlig inntrykk på Fylkesmannen. Noe ganske annet er en underskriftsliste som viser at en samlet befolkning i Son er negativ til planene.

Þ Er du motstander av Ludvigsens, kommunens og Coops blokker, og trafikken Megaen vil generer, for dine barn og barnebarns skyld, og for alle som er glad i Son, men ikke bor her, skriver du under nå.

Þ Den juridiske vurdering av Son havn nord er krystallklar, alt må ut til ny høring. Coop kan ikke bygge 59 leiligheter og et varehus innenfor tillatelsen til Trebåtmuseet. En stor protestliste vil være en viktig understrekning.

Þ Regn med at gutteklubben Grei møtes i de lukkede rom. 100 millioners utbyggings avtale er inngått med Veidekke, leilighetene solgt for et år siden og byggingen pågår for fullt, uten at endelig tillatelse er gitt!

Þ Din underskrift på listen kan bli et avgjørende hinder for at avgjørelser til skade for Son blir tatt utenfor demokratisk kontroll.

Du kan lese mer om underskrift aksjonen på:

www.mer-soon.org, www.stans-coop.no, og www.allgronn.org