Saturday, January 07, 2006

"MASSIV (COOP) KRITIKK"

Informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad i Coop uttaler til MA 15.11."Dette er noe av det heftigste jeg har vært med på når det gjelder massiv kritikk". Underskriftslistene i butikkene fylles opp i rekordfart, vellet har mangedoblet medlemstallet etter at de gikk ut mot Coop, og på nettet ligger det nå to "hat Coop" sider (www.mer-soon.org og www.stans-coop.no). Intensjonen er at alle som søker etter Coop eller butikkene i respektive skandinaviske land, skal få informasjon om Coops overgrep i Son, i årevis. I tillegg kommer www.allgronn.org som setter Coops bygging i nasjonalt perspektiv: "Vi er inne i mange byer rundt om i Norge, men det som skjer i Son er kanskje noe av det groveste vi har sett. Vi mener at det som skjer er så umoralsk og brutalt at det bør komme en folkereisning mot dette." Spørsmålet er hva som rammer Coop hardest, tap av omdømme over lang tid, eller erstatningskravene etter avbrutt bygging. I sum kan tapene i Son bli Coops grav. Et forbrukereid samvirke som hensynsløst eksploaterer strandsonen i en historisk småhus bebyggelse er som en dinosaur utgått på dato eller elefant i glassmagasin.

Når det gjelder en endelig byggetillatelse uttaler Kløvstad: "Vi føler oss på temmelig trygg grunn når det gjelder klagebehandlingen hos Fylkesmannen" og "Det (at Fylkesmannen gir klagen medhold) mener vi er så lite sannsynlig, at vi ikke har reflektert over det". Utredningen fra adv Skaaraas om byggesaken på Son havn nord konkluderer med at reguleringsplanen må ut til ny høring, og at Coops byggetillatelse uansett ligger utenfor reguleringsplanen. Med mindre Kløvstad føler seg faglig kapabel til å overprøve den desiderte elite av norsk reguleringsrett, må han ha et annet grunnlag for å være "temmelig trygg" og "så lite sannsynlig". På bakgrunn av vannverk/psykolog/psykiater og korrupsjonssaken på Ullevål sykehus (med forgrening til hotellet på Son marina) må jeg spørre Kløvstad om han insinuerer at Coop har en for- og underhånds godkjenning fra Fylkesmannen? Eller er det slik at Coop sjanser fremtiden på å bygge alt remmer og tøyler kan holde, slik at myndighetene vil si at de samfunnsmessige skadevirkninger av riving blir for store. Erstatningskravet fra kjøperne av 59 leiligheter og entreprenøren fordi Coop startet byggingen før endelig tillatelse var gitt, vil bli betydelig. En befaring på tomten viser at det allerede er lagt ned arbeider for 10 talls millioner.

Kløvstads evne til selvkritikk og resonnement er tydeligvis fraværende: "Jeg har dessuten sett meg rundt i Son og alt er ikke like pent, heller". Kiwi og Viktoria gården bryter, sammen med huset til Sonskilen båthavn på moloen, lokal byggeskikk. Hvordan Kløvstad mener at Coops blokker dermed blir mer spiselige er et mysterium. Son har tross alt klart seg bra gjennom arkitektenes (og Coops) vandalisering av norske tettsteder. Ufrivillig komisk blir Kløvstad, når han på spørsmål om blokkene og Megaen på Son havn nord er stedstilpasset: " Ja, med et maritimt .... fargebruk." "Maritimt fargebruk" er i beste fall et meningsløst ”nyord” og floskel.

Fortsettelsen av intervjuet går fra vondt til verre, om småhusbebyggelsen i Son uttaler han:" Min oppfatning er at kritikken går spesielt på volum, og at dette ikke har noe med stedstilpasning å gjøre." Godt gjort Kløvstad, fire etasjers blokker og sørlandshus er samme sak? Helt desperat blir Kløvstad når han uttaler: "Vi sier ingenting om estetikk og stedstilpasning i våre formålsparagrafer". På www.coop.no står følgende programerklæring for Coops virke: "Miljøriktig og miljøtilpasset opptreden". Selv ikke maritim fargebruk kan bortforklare at blokkene på Son havn nord bryter med Coops egen formålsparagraf.

For oss som har frontet motstanden mot Coop (og Skeidar på Son marina) i snart to år er ikke klagen til Fylkesmannen slutten på kampen, det er ikke engang begynnelsen på slutten, i beste fall slutten på begynnelsen. (Fritt etter Winston Churchill.) Kampen fortsetter i forvaltningen, i media og om nødvendig i rettssalene, helt til byggingen er stoppet og informasjons direktør Kløvstad og Coop har tatt inn over seg sin egen miljøerklæring.