Saturday, January 07, 2006

"PYTT, PYTT. ENDA EN ØDELAGT BY. VI HAR DA FLERE."

Kommentaren er fra forfatter og dikter Jan Erik Vold på www.stans-coop.no, i anledning Coops planer om å bygge boligblokker og en Mega midt i småhusbebyggelsen i Son, ØB 23.11: ”Tusener protesterer mot Coop-bygget”. Avisen stiller to meget betimelige spørsmål til Coops informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad: ”Hvordan harmonerer utbyggingen med Coops miljømessige profil?” og ”Hva med ”litt ditt””? Ufrivillig slipper Kløvstad katten ut av sekken:” Den (miljø) profilen du sikter til, gjelder den maten vi selger. Den har ingen ting med utbyggingen å gjøre.” Implisitt erkjenner han at utbyggingen ikke er tilpassett miljøet, og at dette er uproblematisk for Coop. Nettopp manglende ”respekt for naturgitte og bygde omgivelser” (Pbl § 74, nr 2) er et av hovedankepunktene for klagen til Fylkesmannen, som kan notere seg enighet på dette punkt.

Hvis Coops miljøansvar bare gjelder maten de selger, hva da med arbeidsmiljøet, det ytre miljø og maten de ikke selger? Ansvaret for miljøet er ikke en a la carte. En troverdig miljøprofil må gjelde tvers gjennom hele organisasjonen, i alle ledd og på alle plan som et ledelsesansvar. Å så tvil om forbrukersamvirkets miljømål, er å rokke ved berettigelsen av samvirkeforetak.

På ØBs spørsmål om ”litt ditt” svarer Kløvstad: ”Når du bor i en kommune og det fattes vedtak du ikke liker, betyr ikke det at du ikke er en del av demokratiet." Dette er svar på et helt annet spørsmål, nemlig om Vestby kommunes salg til Coop er demokratisk gjennomført. Behendig forsøker Coops informasjonsdirektør å unngå å svare på avisens spørsmål. Like behendig skal jeg gi det svar Kløvstad kviet seg for:

Bakgrunnen for kjøpet av Son havn nord er at tidligere Coop Øst slet med et stort underskudd på driften (derfor ble de fusjonert med Coop Follo). Vestby kommune trengte 20 mill til ny ungdomsskole. Son havn nord var ferdig regulert – til trebåtmuseum! Ekstra mønehøyde for seilbåter med mast, i bygg med saltak av glass. Med kunnskap om kommunens akutte behov for penger tvang Coop gjennom endringer av reguleringsplanen parallelt med behandlingen av byggesøknaden, helt i strid med loven. I strid med reguleringsplanen – og Coops eget løfte ved kjøpet om å bygge som ”Bryggen i Bergen” – krevde Coop plutselig å få bygge boligblokker med flatt tak, enda høyere enn trebåtmuseet og med bilparkering på taket.

Et rendyrket profittmotiv er eneste grunn for dagligvare kjeden Coop til å begynne med boligbygging. Både Kløvstad og Coops arkitekt Svein Reine har gjentatte ganger forkynt Coops behov for flest mulig leiligheter på billigste måte. Å bygge slik i strandsonen midt i småhus bebyggelsen i Son havn er som et barneran. Befolkningen i Son, og landet rundt, har reagert på Coops spesielle ”Cash and carry”. Coop krenker allmennhetens rettigheter, privatiserer strandsonen og forsøpler Son. Slikt må det bli bråk av – mye bråk.