Saturday, January 07, 2006

1555, 1550 & 1545

Vestby kommunen avholdt folkemøte på Son kro tirsdag 13.9 om kommuneplanen. Slike planer – og møter – har vi sett før. Planene er så runde og upresise at kommunen kan putte hva som helst, bokstavelig talt, inn i dem. Ordførere Ludvigsen er den eneste som har glede av møtene, når han gjentar sitt mantra: ”Hvorfor sa dere ikke fra den gangen. Nå er for sent”.

Rådmannen advarte mot at vage og ulne planer fort blir til graut. Han kunne gjerne brukt planen for Son havn nord som eksempel, og avslutter slik: ”Men til syvende og sist er det mennesket som forvalter”. Her er vi ved sakens kjerne. Vi kan delta i så mange planprosesser og folkemøter vi vil, til sist er det viljen til noen få som sitter med reel innflytelse som teller. Når disse få (som vi lønner av våre skattepenger) har greid å prakke på Son en utrolig befolknings vekst, store bygg i strandsonen, parkeringsavgift og riving av verdifulle kulturminner, må vi kreve full kontroll selv. Hølen og Hvitsten opplever det samme.

Dette er kommunens mest attraktive områder, og fristelsen for kommunen til å hente kortsiktig profitt er for stor. 1545, 1550 & 1555 må kreve å bli egen kommune. Bare da kan perlene sikres for fremtiden. Jeg ber vellene og andre foreninger vurdere om det ikke er på tide å sette dagsorden selv. Jeg ber om at vi legger bort kommunens planer. Skift fokus til herre i eget hus. Det vil ikke være vanskelig å vinne gehør for at kulturverdiene best forvaltes av oss som bor her. Vi har vilje til å styrke dem, ikke ødelegge.