Thursday, December 29, 2005

”HAUSTEN” I MOSS

Teknisk utvalg i Moss kommune skal behandle søknad om fast kaiplass på Sundbryggen i Moss for charterbåten ”Hausten”. Utvalget har vært på befaring, havnevesenet har ingen innvendinger til fortøyningen og båten har alle sertifikater for passasjertransport i orden. Tillatelsen skal gis for to år. ”I løpet av denne perioden vil brukerne (beboerne på Fleischer brygge) av området kunne gi tilbakemeldinger på hvordan de opplever denne plasseringen av seilskuten”.

Sjøfronten og offentlige kaier er en forlengelse av sjøen. Uten kaier blir sjøen som en motorvei uten på og avkjøring. Da er det helt uten interesse hvordan beboerne i en blokk, som kommunen helt feilaktig har greid å legge helt ned på kaien, ”opplever denne plasseringen av seilskuten”. Kaier, sjøen og fartøyene som ferdes over havet, var der lenge før det ble blokker i sjøkanten i Moss, og kommer garantert til å overleve blokkene.

Den samme kommunale misforståelsen gjelder på Refsnes, hvor hotellet ønsker å oppgradere en defekt hotell brygge. Helt nødvendige bryggearbeider er trenert i årevis av eierne av villaer, feil plassert i strandsonen. På Tronvik solgte forsvaret torpedostasjonen, med den eneste ordentlige bryggen på vest siden av Jeløy, til private, som nekter allmenn bruk av kaien. Bebyggelsen i strandsonen på Refsnes, Fleischer/Sundbryggen og salget av torpedo stasjonen, stiller Moss kommune i versting klassen når det gjelder å stenge allmennheten ut fra strandsonen.

”Hausten” er kanskje Oslofjordens vakreste tre seilskute, praktfullt og pietetsfullt restaurert og et smykke på sjøen. Jeg vet om havner på ”den gale siden ” av fjorden, som ville betalt for å få ha den liggende i havna. Å få Hausten i havna er som en gave, og det er bare i Moss at kommunestyret må bruke tid for å vurdere om gaven kan mottas.

Ulempen med Sundbryggen er blindtarm effekten, Hausten må seile flere timer for å komme syd for Jeløy (10 minutter om kanalen var seilbar). Dermed har Son en bedre plassering, og vil dessuten ta imot Hausten med begeistring. Den vil ligge sammen med andre seilskuter, og bli en berikelse for charter miljøet. Coats har lagt ut moringen i Son for sin (charter) Amerikas cup båt.

Yngvar Sommerstad, ta med deg Hausten til Son, her skal hun være veldig velkommen, og slippe å ligge på nåde. Her kan vi seile sammen med passasjerer i mange år. Så kan Moss kommune sitte med skjegget i postkassen, på Sund brygga, Refsnes og Tronvik. Det fortjener de!