NORGE – BANKENES PARADIS
Når finanskrisen, som skyller over verden, i liten grad velter norske banker, skyldes det at Norge har en bankvennlig lovgivning uten sidestykke i Norden, og verden for den saks skyld. På bekostning av viktige samfunnsmessige interesser. Bankenes uansvarlige lånepraksis har ført til et opphetet boligmarked og en lånefinansiert kjøpefest, og konekvensene er veltet over på låntagerne.
Følgende tiltak vil bringe bankene tilbake til en finansiell edru tilstand og resultere i et sunnere sparefinansiert forbruk:
· Gjelden følger huset, ikke eieren (USA). Når huseieren ikke har personlig ansvar for boliglånet, vil bankene sitte med tapet dersom den har lånt ut mer enn hva huset til enhver tid er verd, jfr. at råtne boliglån er hovedårsaken til finanskrisen i USA. I Norge skjules bankenes slepphendte kredittgivning ved at ansvaret er veltet over på huseieren.
· Utlegg kan ikke tas i lønn eller trygd (Danmark). Dagens norske praksis med utlegg i lønn/trygd velter i siste omgang problemet over på sosialstøtten, virker demotiverende på arbeidslysten og rammer familier vilkårlig. Uten utlegg i lønn/trygd vil det i praksis bli slutt på VG siste side forbrukslån og ELKJØP kjedens 100 % kredittkjøp.
· Personlig konkurs sletter gjelden, for alltid (USA), likt med konkurs i aksjeselskap. Det er ingen grunn til å behandle personkonkurs annerledes enn A/S konkurs. Livsvarig gjeld er verken heldig for den enkelte, hans familie eller samfunnet.
· Persongjeld kan bare selges til skyldneren. Aktiv kapital (John Fredriksen) baserer seg på å kjøpe opp misligholdte lån billig. Profitten ligger i å innkreve mest mulig av hovedstolen. Det er ingen samfunnsmessig gevinst ved en slik praksis. Tvert i mot rammet konkursen i Finans Credit er rekke uskyldige mindre bedrifter hvis fordringer gikk med i dragsuget.
Samfunnet må ta et etisk og økonomisk oppgjør med en lovgivning og praksis med betydelige skadevirkninger. Stortinget må innse at banknæringens lobbyhær av forretnings advokater utelukkende taler finansnæringens sak på bekostning av viktige samfunnsinteresser, og at borgerne ikke på noen måte kan stille med tilsvarende lobbyister.
Grunnlaget for dagens banklovgivning ble lagt under Romerriket og utformet for 100 år siden, under helt andre samfunnsforhold. Stortinget bør sørge for en hovedrevisjon av lovgivningen med sikte på å tilpasse den et moderne samfunn, hvor sosial trygghet og samfunnets behov for hele befolkningen i arbeid settes i sentrum.
<< Home