Sunday, October 05, 2008

LOKALDEBATT PÅ VILLE VEIER

Dag Larsen presenterer synspunkter på seg selv og lokalpolitiske saker i Lokalmagasinet.no 5.10.08. Hans årelange, solide og dyktige deltagelse i lokalsamfunnet er alle som har kommet i kontakt med Dag Larsen takknemlig for. Larsen bør imidlertid holde seg til ballen, når noen av oss stiller spørsmålstegn ved hans mening om lokalpolitiske saker:

  • "I etterkant var jeg også med i plangruppa som Vestby kommune nedsatte, og som pekte på at det ville være riktig med en utbygging av Son havn nord."

Når Dag larsen også offentlig var en ivrig støttespiller for den etterfølgende Coop utbyggingen, er det grunnlag for å fastslå at han er en av de få (i alle fall blant soningene) utenfor kommunehuset som har deltatt både i unnfangelsen og fødselen av en gedigen planleggings tabbe, for å si det med et betydelig understatement.

  • "Jeg har ikke sagt at Son er en drabantby til Oslo. Jeg påpeker stedets status som reell forstad og at det neppe er noen vei tilbake."

Så lenge Vestby kommune bare medvirker til etablering av lavtlønnede fysisk meget anstrengende (lager)arbeidsplasser vil hele kommunen, ikke bare Son, fungere som en drabantby i den forstand at innbyggerne må søke arbeide utenfor kommune, hovedsakelig i Oslo.

Det betyr imidlertid ikke at Son er " reell forstad (til Oslo) og at det neppe er noen vei tilbake." Virksomhetene på Sletta er typiske eksempler på at Son har potensial som et lokalsamfunn som står på egne ben, også næringsmessig og mht arbeidsplasser.

Etter som informasjonsteknologien har skylt over landet, er det nesten pinlig å måtte påpeke at den manglende utviklingen innen lokalt næringsliv skyldes fullstendig fravær av tilrettelegging fra Dag Larsens politiske venner og ditto kommunale administrasjon.

Slik sett er beskrivelsen av hvorfor Poesi dagene måtte innstille, et regulært selvskudd: "
Det var nok av hjelp å få under dagene, fra gamle og nye soninger, men det lokale næringslivet kunne naturlig nok ikke løfte festivalen økonomisk."
I en kommune hvor interessen for kultur er på laveste sparebluss, med tyngden av et næringsliv uten lokal forankring og interesse for lokal utvikling, er det underlig at Dag Larsen ikke ser at han er – og lenge har vært – på feil banehavdel.

Som mangeårig dyktig fotballtrener for Sons guttelag bør Dag larsen avstå fra forsøk på politisk "hands" ved å hevde at forsøk på å ta fra ham ballen er angrep på ham personlig. Kulturarbeider som støtter gammel "kraft" sosialisme uten interesse for naturvern, miljø og kultur er skudd utenfor mål, langt utenfor.