COOP TABBE I REPRISE PÅ HOTELLET
Manglende dialog med allmennheten i forkant av Son havn nord utbyggingen var hovedårsak til at Coop øst gikk teknisk konkurs (ble overtatt av NKL). Coop er Norges sterkeste merkenavn, og var i utgangspunktet velkomment til Son. Coop lot seg blende av løftene fra rådmannens stab om at den lokale protesten var liten, ikke representativ og dessuten ville dø ut så snart byggene sto ferdige. Da byggene sto ferdige sa informasjonsdirektør Helge Kløvstad om motstanden i Son at "dette var det verste Coop hadde opplevd".
Dersom Coop hadde gått i dialog med lokalsamfunnet i forkant av planleggingen er det liten tvil om at Coop hadde landet Son havn nord pent og mykt, og med god økonomi.
Hotelleier Niels Gevelt er en typisk illustrasjon av at nordmenn ikke lærer av andres feil. Muligens har ikke Coops økonomiske fiasko på Son havn nord opptatt ham i det hele tatt. Mye tyder på at også han har latt seg blende av løftene fra rådmannens stab. Jeg tenker ikke lengre på hotell (arkitekt Reine) bygningene, for de ligger, dessverre, der.
Jeg tenker på Gevelts forsøk på å få det til å se ut som han kunne få en brygge mot å bekoste en strandpromenade og parkeringsplass. Ikke spesielt smart når det var alt for tydelig at parkeringen og promenaden hovedsakelig tjente hotellets interesser. I beste Coop stil bygger han et bryggefundament og hevder det er noe helt annet, avslutningen av en gangvei. I så fall må NSB bufferne på enden av jernbanespor ha stått modell. Forklaringen var så tøvet at kommunen ble tvunget til å stoppe byggingen.
For å understreke hvor lite Gevelt forstår av politiske prosesser, truer han med å la stålgjerde som sperrer adkomsten mot hotellet, bli stående. Selv om fiskehandleren har lykkes å skremme vellet, Lokalmagasinet.no og kultursjefen med at de vil legge ned dersom butikkens kunder kan gå andre steder enn tilbake til Storgata, bør Gevelt ikke regne med samme hell. Først og fremst fordi gjerdet allerede representerer et ulovlig stengsel for allmennhetens ferdsel i strandsonen. Spesialrådgiver Roald Haugberg ved rådmannens stab har lang tradisjon med å ta ned mindre stengsler. Det er derfor all grunn for kommunen å besvare trusselen om fortsatt hinder for allmennheten, med et krav om å fjerne gjerdet.
I Son henger Coops omdømmer til tørk som en skitten våt klut, med en tom butikkbygning på andre året.
Gevelt er i ferd med å bringe hotellet i et tilsvarende ufør som det bare er en vei ut av. Trekk tilbake den innsendte planen for brygge, promenade og parkering, riv stålgjerde og bryggefundamentet, og gå i dialog med vellet.
Kyststi mellom Klubben og hotellet og mer parkering for allmennheten er begge deler nødvendig og ønskelig. Løsningen må ta hensyn til miljøet og uten å ramme allmennhetens behov. Altså ganske annerledes enn dagens forslag.
Bryggetoget er derimot gått. Kommunen har bygd en bortimot ubrukelig havn, med en uforståelig tillegging forbudt på syd siden. Gevelts problemer må allikevel løses innenfor eksisterende brygger. Å ta av badestranda for å utvide hotell havna er så utenkelig og dermed dumt at det bare kan forstås innenfor rammene av Vestby kommune.
Å neglisjere kundene kostet Coop dyrt i Son. Selv om Gevelt ikke deltok i forberedelsene til hotellet vil tilblivelsen alltid henge ved. I praksis betyr det at Gevelt må konsentrere seg om skadebegrensning og reparasjon av omdømme, ikke fortsette å utfordre allmennheten med en arrogant opptreden, og slett ikke trusler.
<< Home