LUDVIGSENS "NYE ALNABRU" I VESTBY
Under vignetten "No business like kommunebusiness" i Vestby Avis 25.9.08 uttrykker Marit Haugsbakken betydelig misnøye med at verken rådmann eller styreformann Tom Anders Ludvigsen vil redegjøre for "hvor mye penger VNS (Vestby næringsselskap) har tilført kommunekassa". Den manglende viljen skyldes formodentlig det triste faktum at kommunen verken tjener på etableringen eller driften av selskapene VNS legger til rette for. Rådmann og tidligere ordfører har ført kommunen ut i et økonomisk uføre av dimensjoner:
- Kommunens brutto gjeld økte med 100 millioner kroner hvert år Tom Anders Ludvigsen Ap satt som ordfører, til sammen 800 mill på to perioder. (Justert for mva refusjon økte kommunens gjeld fra 200 mill 1999 til 1 milliard i 2007.)
- Etter Ludvigsens salg av e-verk aksjene (tidenes kommunale tabbe?) i hans første periode, foreslo han å plassere gevinsten til høy rente i risiko papirer i Hong Kong i beste Terra stil, men ble stoppet av Økokrim i siste liten.
Ludvigsens historikk innbyr med andre ord til betydelig skepsis til hans løfte om at kommunen "Soper glatt inn noen hundre millioner (fra VNS)" og at inntekten fra VNS skal betjene gjelden og berge kommunen unna eiendomsskatt.
Under overskriften "Omsetter for 10 milliarder" fremsto ordfører Tom Anders Ludvigsen som stolt fadder i Moss Avis 2.7.07 til næringsområde på Deli skog i Vestby, klokelig nok uten å antyde om noen del av alle milliardene tilfalt kommunen, fordi:
- Firmaene på Deli skog har hovedkontor i, og skatter til, andre kommuner.
- 9 av 10 arbeidstakere på ASKO er utlendinger og er bosatt utenfor, og skatter ikke til, Vestby
- Arbeidstagere fra VNS bedrifter bosatt i Vestby er nyetablerte med liten skatteinntekt, samtidig som de nye familiene betyr store utfordringer for kommunale tjenester.
Dessverre ser ikke miljøregnskapet bedre ut:
- Fordi innbyggerne i Vestby som pendler til Oslo arbeider i helt andre bransjer enn lager, betyr arbeidsplassene på Deli skog lite for kortere reisevei.
- Lagerdrift er i seg selv en forurensende virksomhet med mye støy og eksos.
Så langt er derfor Deli skog og VNS prosjekter det motsatte av hva kommunen trenger:
- high tech virksomheter som skatter til kommunen
- interessante og høyt lønnede utfordrende arbeidsplasser med samme krav til kompetanse som i hovedstaden, og
som gir kommunen skatteinntekter og minker pendlingen.
Realiteten er at Vestby kommune (jfr. gjeldsøkningen på 800 mill) subsidierer etableringen av Asko og andre store virksomheter, og at det er grunnen til at firmaene står på venteliste for å etablere seg i kommunen.
Det er med andre ord på høy tid at kommunen gjør opp regnskap over de økonomiske og miljømessige belastninger Deli skog og lignede utbygginger medfører. Konsekvensene av videre satsningen på lagerdrift krever dypere analyser enn dagens politiske ledelse makter, mindre respekt for utbyggerne og mer respekt for innbyggernes behov.
Planene for næringsutvikling i Vestby kommune kan best karakteriseres som kommunal (Terra) spekulasjon som tar utgangspunkt i gammel kraftsosialisme og baserer seg på at kommunen (i strid med PBL) henter inn verdiøkningen som skyldes kommunal regulering.
De er uten forståelse for at attraktive og lønnsomme arbeidsplasser ligger i bruken av avansert teknologi av den typen som utvikles på UMB.
Med VNS planer om "Nye Alnabru" i Vestby og Coops blokker på Son havn nord ("også innbyggere med "vanlig" inntekt skal ha råd til å bo i Son") forsøker Ap å proletarisere kommunen for å sikre sosialistisk støtte. I stede for å utnytte det naturlige fortrinnet Vestby har som nabo til UMB og Rygge flyplass, legger VNS til rette for arbeidsplasser ingen innbyggere ønsker seg, og som kommunen heller ikke tjener på.
Ikke uventet er tragediene i Son i ferd med å forplante seg nordover. Sons kamp mot Coops feilslåtte og ødeleggende prosjekt på Son havn nord er derfor alle innbyggernes kamp mot en stab som lever i sin egen utgåtte verden, jfr. Inger Randem utmerkede "Framtida for Vestby Nord" plassert sammen med Ukens leder.
<< Home