Saturday, January 07, 2006

ULOVLIG MARKEDSFØRING AV LEILIGHETENE PÅ SON BRYGGE

Ring eiendomsmegling averterer over hele side 43 i Moss Avis i dag, 59 leiligheter på Son Brygge, annonse vedlagt. Jeg mener reklamen er villedende og brudd på Markedsføringslovens § 2:

Villedende forretningsmetoder. Det er forbudt i næringsvirksomhet å anvende uriktig eller av annen grunn villedende framstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen etter eller tilbudet av varer, tjenester eller andre ytelser

Bruddene gjelder følgende utelatelser, formuleringer og påstander i annonsen:

1. Boplikt. Vestby kommune har vedtatt konsesjonsgrense 0 for boliger i Son, populært kalt boplikt. Kjøperne må ha leiligheten som egen fast bolig. Leiligheten kan ikke brukes som ferieleilighet og ikke leies ut. Omsetningen av leiligheten er begrenset til kjøpere som vil bo fast i Son. Dette er en viktig forutsetning som kjøperne burde vært opplyst om.

2. Navnet ”Son Brygge” og overskriften ”bryggekanten i Son”. Boligene ligger langs en spuntvegg mot en elv. Det kan ikke legges til med båter langs elvebredden. Dels er spunt veggen leid ut til faste plasser for små landsted båter, og dels er det svært grunt. Formuleringer som Son Brygge og bryggekant mener jeg derfor er misvisende. Jeg mener navnet er brudd på loven og må endres.

3. Illustrasjons tegning viser havseilere dregget langside midt i elveløpet. Dels er det for grunt for dem, og dels sperrer de havneløpet og trafikken på elven. Eksisterende flytebrygger er ikke medtatt på tegningen. Tegningen er derfor villedende, og må korrigeres.

4. Illustrasjons foto viser utsikten fra 4 av 59 leiligheter. Fotoet er derfor villedende og bør erstattes av et foto tatt mot nordvest.

5. Foto som viser badeliv, kan forlede potensiell kjøpere til å tro at det er bademuligheter knyttet til leilighetene. Det er ikke riktig, og bør fjernes.

6. ”med sjøen som eneste nabo både mot syd og vest”. Nærmeste nabo mot vest er elveløpet og en av Norges største småbåthavner og båtopplag, i hvert fall ikke sjøen, jfr vedlagte kart. 55 av leilighetene ligger nordvest vendt. Den riktige formuleringen vil være at 55 leiligheter har en stor opplagsplass og småbåthavn som eneste utsikt og nabo.

7. Opplagsplassen har helårs drift og kan i sesongen innebære mye støy sent og tidlig, også i helger. Ni måneder i året ligger ca 1.000 båter opplagt her, med flagrende presenninger og fall som slår i master. Støyen kan være betydelig. Dette bør opplyses om i annonsen.

8. ”Spektakulær utsikt mot innseilingen til Son.” Dette er annonsens mest overdrevne og feilaktige formulering. Fra 55 av leilighetene ser man overhodet ikke innseilingen i det hele tatt. Fra balkongen vil det være riktig å si at det er gløtt av utsikt mot innseilingen.

9. En stor dagligvare forretning på baksiden av leilighetene er en vesentlig del av prosjektet, som ikke er opplyst om. Forretningen innebærer støy fra vareleveranser før åpningstid, og kundetrafikk.

10. Som en følge av at leilighetene ligger mot NW, vil leilighetene ni måneder i året ikke ha sol, heller ikke på terrassen. Midt på sommeren vil det være mulig å se solen noen timer på ettermiddagen. Solnedgangen vil aldri kunne sees fra leilighetene.

Riktig beskrivelse av prosjektet vil være at leilighetene ligger mellom en stor butikk og en båthavn/båtopplagsplass, uten sol. De har ikke sjøutsikt og ligger ikke ved noen brygge, i den forstand at det er trafikk av båter.

Jeg ber Forbrukerombudet pålegge Ring Eiendomsmegling å endre annonsen, slik at beskrivelsen av leilighetene, deres plassering og utsikt kommer overens med virkeligheten.

Med vennlig hilsen

Hans Chr. Aakre