NOREM SOONS (U)VENNER
Son og Son sjøskole har gjennom tretti år hatt glede av den hundre år (i år!) gamle klassiske og bevringsverdige 78 fot store Hardangerjakten Norem. Norem er blitt en del av "bybildet", som et minne om Sons storhetstid som seilskute havn. Utallige kull av sjøskolens elever fra hele landet har fått grunnleggende utdanning i maritime disipliner om bord.
Samtidig har Norem gått i chartertrafikk med betalende gjester på sommeren. For passasjertrafikken, men ikke for elevbruken, kreves passasjersertifikat fra Sjøfartsdirektoratet. Fordi skolen ikke har fulgt opp direktoratets pålegg er sertifikatet for passasjerer inndratt.
I stede for å ta Norem ut av skipsregisteret og bare benytte fartøyet til undervisning, har skolens styre vedtatt å selge skuta. Taksten var 1.8 mill høsten 07, skuta ligger til salgs på nettet for 250.000, og styret vurderer i disse dager bud på 200.000.
Med kommunens representant Kari Fangel på vippen vil skolen selge en viktig del av Sons "sjel". Vedtaket om salg danner et mønster sammen med det like uforståelige vedtaket om å legge Norem i Moss (hvor den ble skadet) høsten 07. Mønsteret er kommunens ønske om plass til å fylle opp havna med kjedelige prangende "tuppeware" plastikk motorbåter
Styrets behandling etterlater andre spørsmål. Det mest påtrengende er skolens aversjon mot å gå aktivt ut for å skaffe nødvendige midler til å beholde skoleskipet sertifisert. I tillegg til vernemidler kan skolen spille på kommuner som har sendt elever til skolen gjennom 30 år, og venneforeningen. Dernest er det uforståelig at kommunens representant (som også er styremedlem i Oslofjordens friluftsråd) går inn for salg.
Selve styrebehandlingen er et kapittel for seg. Skolens rektor og skipper på Norem er ikke medlemmer av styret, men deltar med talerett i styremøtene. Rektors kone og en annen av lærerne er styremedlemmer, hvilket betyr at skolen stiller med fire ansatte. Dermed blir "ikke ansatte" medlemmene i mindretall. Norem saken, og fylkesmannens rapport, viser en åpenbar svakhet ved at brukerne, som betaler skolens drift, ikke er representert i styret.
Den nylig avsluttede inspeksjonen fra Fylkesmannen avdekket en rekke kritikkverdige forhold (avvik) ved skolen. Det er åpenbart at inspeksjonen burde gått grundigere til verks, og tatt for seg styret og dets funksjon ved skolen. Fylkesmannen børe snarest foreta kontroll av beslutningsprosessene, for å sikre at skolen ikke sager av den grene de sitter på.
En sjøskole uten skip, eller et skip (Hausten) med under halve kapasiteten, og hvor ingen elever får utføre praktisk arbeide på, vil undergrave fundamentet for skolens drift. Her har vi en sjelden anledning til å forene kulturhistorisk bevaring med praktisk bruk. Det bør vi fortsette med.
Når kommunen kan legge 6 mill på bordet for pol i Vestby, bør 200.000 for Norem være en bagatell. I motsetning til leien fra polet kan kommunen regne med full forrentingen i form av leie fra sjøskolen. Med fartøyet i kommunens eie for en billig penge, vil det være en kulturhistorisk oppgave å etablere trygge finansielle rammer for å bevare Norem Soon - i Son, med et profesjonelt og representativt skolestyre.
Rist foreningen Norem Soons venner ut av dvalen, sett inn kommunalt styremedlem som forstår lokalsamfunnets behov og bring skolens styre og styrebehandling i samsvar med loven. Son ønsker Norem Soon velkommen i Son i nye tretti år.
<< Home