Sunday, June 29, 2008

HAVNESJEF I SON

Etter en uryddig ansettelsesprosess har eiendomssjef Kjell Tjernsbekk i Vestby kommune fått på plass ny havnesjef i Son.  Utlysningstekst, ansettelsesprosedyre og søknadsbehandling har brutt praktiske talt alle lover og forskrifter på området. Særlig ille er det at kommunen nektet å gi ut utvidet søkerliste med oversikt over søkernes kvalifikasjoner. Dermed var den offentlige kontroll med ansettelsen umulig.  Ni søkere kunne holde navnet skjult fra den søkerlisten, uvisst av hvilken grunn.

Politimannen som ble ansatt, fikk ikke jobben for sine nautiske kvalifikasjoner, hvilket heller ikke var noe krav. Antagelig er han en mann med mye humor, som var et uttalt krav. I sitt første intervju i Moss Avis mer enn antyder han at han vil ta med politimannrollen over i jobben som havnesjef. Nå kom avgående havnesjef fra fengselsvesenet. Den humoren han presterte i Båtliv serien på NRK TV var av den mer ufrivillige sorten.

Det interessante for oss som brukere av havna er hva politimannen kan om havnedrift. Svaret gir lite grunn til håp. Han vil lytte og lære. Aktive skippere og ansatte fra Sjøfartsdirektoratet var blant søkerne som ble funnet for lett, så disse kan umulig være til faglig hjelp. Eiendomssjefen, hans overordnende, kommer fra Spydeberg i Indre Smaalenene, kalt Indre Enfold ved kysten, og har hittil ikke vist seg som noen ressurs i Son havn.

Formann i havnekomiteen, tidligere varaordfører Trygve Thorsen Fr.p, trives åpenbart bedre på sin Harley enn på sjøen, og vil nok heller ikke være til nautisk hjelp for politimannen. Havnekomiteen har i følge eiendomssjef Tjernsbekk bare saker til orientering, og virkeliggjør dermed Wesensteens krav til en lissom komité som Norsk Supperåd.

Nå har vel Vestby kommune aldri tenkt seg at havnesjefen skulle ta tak i havna. Den første innehaveren hadde bakgrunn som radiotekniker i NATO, den neste som fengselsbetjent og nå altså en politimann.

Havnekontoret skal som kjent fungere som politikontor i Son. Med en politimann i full stilling kan kommunen ha skaffet Son landets første lokale kommunale politi.  I så fall har kommunen skutt gullfuglen. Selv den mest iherdige båtentusiast må erkjenne at helårig tilstedeværelse av lokalt politi overstiger behovet for havnesjef, uansett hvor godt kvalifisert han er.

Ventelisten har med andre ord lite å glede seg over, heller ikke gjestende båter eller vi som har båtplass men kunne tenke oss innovative grep til fordel for Son som samfunn knyttet til sjøen, og for å få bedre funksjonalitet i havna.

I tillegg til sin bakgrunn som politi har den nye havnesjefen befalsutdanning, hvilket sterkt indikerer at kommunen har lagt vekt på lojalitet, kommandolinjer og lydighet til administrativ ledelse og deres vedtak i havnespørsmål.

Som erstatning for respekt basert på faglig gode vedtak kan sikkert tjenstlig lojalitet fungere. Godt for Son eller havna er det garantert ikke.