Monday, September 17, 2007

VESTBY HØYRE OG DET BORGERLIGE ALTERNATIVET

Valget i Vestby ga et meget delikat resultat: 7 representanter til sentrumspartiene og 9 til Høyre, til sammen 16 av totalt 35 representanter i kommunestyret, dvs. at sentrum trengte støtte av 2 for å få flertall. Den gamle posisjonen (Ap og Fr.p) ble redusert til 17 (11 + 6) og har ikke lenger flertall alene. Mye kan sies om SV (2), men tredje hjul på vogna er ikke aktuelt der i gården.

Delikat fordi H foretrakk Fr.p og ikke uten videre ville styre med SV, og V og Krf. kunne tenkes å ville holde Fr.p utenfor, men godta SV. De delikate forhandlingene ble ledet av Senterpartiets Ole Morten Geving, som fikk med seg sentrumspartiene på å gi Høyre ordføreren og ta varaordføreren selv, og en avklaring på at Fr.p var velkommen som del av en borgerlig blokk. Dermed var veien lagt til et styringsdyktig flertall med 22 representanter, godt støttet av SV.

Bak sentrumspartienes rygg, og uten å vente på det avtalt borgerlige møte, ble H enig med Ap (valgets største taper med tilbakegang på 2) om å danne posisjon med trygt flertall på 20 representanter.

Fremover vil Høyre ha et stort behov for å rettferdiggjøre Ap alliansen med påstander om at den borgerlige blokk ikke lot seg samle eller ikke var styringsdyktig. Ingen av delene er korrekt. Tvert i mot skapte behovet for politisk avløsning fra Ap og Fr.p en betydelig politisk romslighet i den borgerlige blokken.

Således deltok Høyre fire dager før valget i harmonisk samklang med sentrumspartiene på Prestegårdskonferansen om at miljø og lokal utvikling gjennom brogerlig styre måtte stå i fokus.

I stedet har kommunen fått den verst tenkelige situasjon hvor John Ødbehr H blir sittende som frontfigur, mens Tom Anders Ludvigsen som gruppeleder i Ap, sammen med Trygve Thorsen Frp og varaordfører Ragnhild Lervik Johansen Ap blir sittende bak med all makt.

Realiteten er at Høyre har tildelt seg selv rollen som politisk marionett som sitter på Ap og Frps nåde. Hvilke muligheter det gir for en gjennom dreven politiker som Tom Anders Ludvigsen, både til egen posisjonering og av Aps program, og, viktigst, hva det vil bety for fortsatt skakk utvikling i Vestby kommune kan vi som bor i sårbare områder lett forestille oss.

Hva skal man med fiender når man har venner som Høyre.