Monday, May 14, 2007

DANSKEBÅTEN GRUNNSTØTT I SON

Onde tunger skal ha det til at Coops boligblokker på Son havn nord i mørket er til forveksling lik danskebåten, grunnstøtt. Etasjene fremtrer som opplyste dekk, med balkonger til lugarene, og veggen mot syd er åpenbart inspirert av akterenden på Color Festival, med sammenhengende sotede panoramavinduer.

Kilder som står arkitekt Reine nær, avkrefter ryktene om grunnstøting. I følge kildene har Reine bevisst tegnet en tilnærming til danskebåten. I den hemmelige del av planutvalgets mai møte 2005, hvor Sps Kjenn klokelig meldte forfall, og Brochmann Fr.p fratrådte sammen med H, presenterte Reine den spektakulære fullføringen av skipsmodellen, ved kai, med Coop terminal og bilbro fra oppstillingsplassen på taket inn i "skute" siden. Det var etter dette møtet SVs Gryttan og Nordheim lanserte partiets panegyriske begeistring for bygningene, de kjente til den endelige utformingen.

Etter å ha brakt velgerne i bunnløs fortvilelse skulle den prefabrikkerte skipsbrua og baugseksjonen monteres på plassen mot brua, og skipet døpes av miljøvernminister Bjørnøy med ordfører Tom Anders Ludvigsen som nyslått kaptein, like foran valget tilhøsten. Fra den stygge andungen skulle Son havn nord forvandles til en spektakulær svane i form av en skipsmodell, med maritimt utrykk i rødgrønt materiale. For å minnes initiativtageren, skulle Son havn nord navnes om til Ludwigshafen. Befolkningen ville omsider forstå hvorfor maritime næringer ble flyttet til Sletta, akseptere det geniale i planen, og gi ordføreren fornyet tillit.

Dessverre gikk det ikke slik. Fylkesmannen godkjente, mot alle ods og planer og all verdens arkitektoniske teori, bastard taket, hvilket umuligjorde fullføring av skipsmodellen. Dessuten gikk ikke Ring eiendoms egensalg av oppkjøpte leiligheter som planlagt, hvoretter Coop i ren frustrasjon trakk sin aktive deltagelse.

Summa summarum, Son havn nord blokkene blir stående som uferdige skipselementer på verftet. Ordføreren ble naturlig nok svært skuffet, hvilket skal være den reelle grunnen til at arkitekt Reines søknad om bruksendringen fra hytte til hus, med flatt tak og klare trekke fra tysk kanonstillinger, på peler i sjøen på søndre Brevik, i siste øyeblikk ble avslått, tross spesialrådgiver Roald Haugbergs ubetinget positive og meget grundige innstilling.

Eller for å si det med Coops informasjonsdirektør Helge Kløvstad (han med hemmelig medlemskap i vellet) hadde vi kjente til hvordan dette endte, ville Coop aldri engasjert seg. Neste gang skal vi lytte til kundene.