Monday, December 19, 2005

NOK ER NOK, SI STOPP - SON MARINA

NOK ER NOK, SI STOPP - SON MARINA

Mens Son venter på århundrets julegave fra Fylkesmannen (alle i Son har vært snille i år), korter vi tiden med å lese Moss Avis 9.12 om den nye lokale farsen (”Never a dull moment in Son”, Michael) på Son marina. Parallellene til Coop på Son havn nord er slående, eller rettere sagt skremmende.

Verken Coop eller Birkelunden (på Son marina) ser Fylkesmannens klage behandling som noen hindring. Reguleringsplanen på Son havn nord skled gjennom kommunestyret i le av trebåtmuseet. Tilsvarende har kommunestyret godkjent reguleringsplanen for Son marina i lys av Birkelundens planer om bolig og hotell. Som på Son havn nord kan tydeligvis planen for Son marina bli brukt til andre formål enn hotell og boliger. Forskjellen mellom prosjektene ligger i størrelsen, Son marina prosjektet har en grunnflate som er dobbelt så stor som Coops Son havn nord, jfr følgende redigerte utdrag avisen:

”Eiersiden vil ha langt mer penger for Son Marina enn Birkelunden Investeringsselskap AS er villig til å gi. Prisen vipper mellom 15 og 35 millioner kroner.” Det bekrefter Rolf Otto Halvorsen, gift med eier Agnethe Kandahl Halvorsen, og eiersidens representant i prosjektstyret. Tor Werner Hansen, innehaver av båtbedriften Son Marina AS, bekrefter at han ble tilbudt å kjøpe anlegget for 35 millioner kroner: ”Det var Rolf Otto Halvorsen på eiersiden som la det fram.” Daglig leder i Birkelunden Investeringsselskap, Helge Såheim, sier at ” Vi har en avtale med eier om kjøp, men den trer ikke i kraft før reguleringen er klar. Vi jobber parallelt med behandlingen hos Fylkesmannen og har stor tro på at Fylkesmannen følger kommunestyrets innstilling i saken” Halvorsen ønsker ikke å kommentere tilbudet vis-à-vis Tor Werner Hansen, utover at det i så fall må være Birkelunden som har kommet med det, og ikke han.

Tydeligere kan det ikke sies at det er brutt ut full strid om hvem som eier Sons ”Huk”. Åpenbart ønsker begge parter å slå kloa i en stor latent gevinst, latent fordi den er avhengig av Fylkesmannens godkjenning av reguleringsplanen. Fylkesmannen bør ta en omvendt ”Vaske Bakke” og lojalt sende et rød grønt signal om at adgangen til strandsonen for allmennheten skal utvides, ikke innskrenkes. Når Vestby kommune i april brukte 4 mill statlige kroner på å kjøpe badestranden på syd siden av Son marina, blir det meningsløst å la kapitalen privatisere og hente ut en kortsiktig stor profitt fra samme sted.

Med en verdistigning for eieren på 20 år fra 800.000 til 35 mill på Son marina, og tilsvarende 60 leiligheter solgt på tre timer på Son havn nord, må Fylkesmannen ta time out. De økonomiske lover forteller oss at goder som er så ettertraktet, bør tilbys allmennheten, og ikke privatiseres. De politiske lover tilsier at Fylkesmannen følger regjeringen, og sikrer allmennheten ved å ikke godkjenne reguleringsplanene. De juridiske lovene krever likhet for loven. Bygge forbudet i 100 meters beltet i strandsonen er en nødvendig, men alvorlig innskrenkning av den private eiendomsretten, og bør også gjelde for investorer på store eiendommer.

Hvor skal grensen gå dersom reguleringsplanene for Son havn nord og Son marina blir stående? Hvordan kan Fylkesmannen avslå Fred Olsens søknad om å få bygge tvillingbyen på Laksa, og et eventuelt fremtidig ønske om leiligheter i mengder på båtopplaget vis a vis Son havn nord? Son finner seg ikke i å være gjenstand for kapitalistiske eventyr på bekostning av generasjoners behov for rekreasjon, og for muligheten av å oppleve en historisk særegen vernet småskala bebyggelse. Fylkesmann, nok er nok, si stopp!